Category Archives: Pyetje & Pergjigje

Shqiptimi i nijetit para namazit

Shqiptimi i nijetit para namazit

Pyetja:   Selam alejkum. Kam një pyetje në lidhje me namazin. Pyetja është se a duhet ta bëjmë nijetin e namazit se kam dëgjuar disa që thonë se s’ka nevojë të bëhet nijet për namaz se para se të fillojë namazin njeriu me zemër e bën këtë. Disa thonë se duhet të bëhet nijeti, por pa zë. Ju lutem si ...

Read More »

SI FALET NAMAZI I ISTIHARES ?

SI FALET NAMAZI I ISTIHARES ?

ÇËSHTË ISIHAREJA? Në etimologji ka kuptimin; të kërkosh zgjedhje në diç. Thuhet: Kërko zgjedhje nga Allahu dhe Ai ta jep atë. Ndërsa në terminologjinë fetare ka kuptimin: Të kërkosh më të mirën e dy gjërave për të cilën ti ke nevojë për njërën prej tyre. (Ibn Haxheri në “Fet’hul Bari”) DISPOZITA E KËTIJ NAMAZI Të gjithë dijetarët janë unanim se ...

Read More »

KËSHILLË DREJTUR BABALLARËVE!

KËSHILLË DREJTUR BABALLARËVE!

Pyetje: Disa nga baballarët nuk kujdesen për fëmijët e tyre në çështjet e fesë; Psh. Nuk i urdhërojnë të falin namaz, të lexojnë Kur’an, të shoqërohen me shokë të mirë. Kurse, në aspektin mësimorë, ata kujdesen shumë, hidhërohen me fëmijët e tyre nëse ata nuk mësojnë, etj. Cila është këshilla juaj hoxhë i nderuar për baballarët? Përgjigje: Këshilla ime për ...

Read More »

Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër

Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër

Mos u dëshpëro dhe ia shtro vetes këto pyetje për sot, dje dhe nesër Aid el Karni Mbylli dyert e hekurta para së kaluarës dhe jeto çastet e të sotmes: 1. A duhet ta shtyj jetën momentale për shkak të shqetësimeve për të ardhmen apo për shkak të dhembjes për “kopshtin mrekullues prapa horizontit?” 2. A të krijoj nga jeta ...

Read More »

Në lidhje me ruajtjen e fotove në album

Në lidhje me ruajtjen e fotove në album

Pyetje: Cili është mendimi i shkëlqesisë suaj në lidhje me ruajtjen e fotove në album?A bëhen pengesë këto foto që engjëjt mos të futen në shtëpi?   Përgjigje: Shejh Ibën Uthejmini (Allahu e mëshiroftë!): Këto foto që ruhen, siç thonë për kujtim, mendojmë se ruajtja e tyre është e ndaluar e aq më shumë nëse këto foto janë të njerëzve ...

Read More »

Nuk e di lutjen e Kunutit!?

Nuk e di lutjen e Kunutit!?

Pyetja:   Selam alejkum. A më pranohet namazi i vitrit ngase nuk po e di duanë e kunutit, e cila këndohet në rekatin e tretë. Përgjigjja:    Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshin mbi të Dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen e tij, mbi shokët e tij dhe mbi të gjithë ata që ndjekin rrugën e ...

Read More »

Mos u brengos për atë i cili hidhërohet kur ti e këshillon

Mos u brengos për atë i cili hidhërohet kur ti e këshillon

Pyetje: Nëse e shoh se refuzimi im ndaj dikujt e hidhëron atë dhe e bën të ndjehet keq, a është më mirë që të mos e refuzoj, edhe nëse unë kam të drejtë? Përgjigje: Nëse refuzimi është me të drejtë, nuk është e lejueshme për ty që të mos e refuzosh atë. Ai i cili hidhërohet kur refuzimi i bëhet ...

Read More »

A e prish gjaku abdesin?

A e prish gjaku abdesin?

Pyetje: Selamun alejkum hoxh desha te te pyes si te veproj ne kete rast psh e lendoj pak doren apo kemben pamarr parasysh ndonje pjes te trupit edhe ajo fillon te pikoj gjak e un dua ta fali namazin,te pres derisa te ndalet gjaku koha e namazit do te kaloj,keshtu qe a mundem te marr abdes dhe te falem edhe ...

Read More »

A lejohet të marr abdes në këtë mënyrë?

A lejohet të marr abdes në këtë mënyrë?

Pyetje:Selamu alejkum. Allahu ju shperbleft hoxh me te mira. Pytja ime eshte: A lejohet me mar avdes p.sh doren e lan nji her kamen tre her i ndryshon p.sh tani kamen tjeter e lan dy her. Nese haron ose e ben kshtu. ALlahu ju shperbleft. Përgjigje: Me emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëplotit Falënderimi i takon Allahut. Paqja dhe bekimi ...

Read More »
Shperndaje
Shperndaje